Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vladar poluotoka

Jakovčić: Seksi mi je flert Kajina 
i Milanovića, ali to će biti neuspjeh

'20.12.2012., Zagreb - Istarski zupan Ivan Jakovcic. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
23.12.2012.
u 17:00

Najdugovječniji je čelnik neke parlamentarne stranke. Nazivaju ga diktatorom, istarskim Tuđmanom... On na to odmahuje rukom. Ne da Istru “neprijateljima”, pa makar to bili i njegovi partneri iz SDP-a i HNS-a

Ivan Jakovčić jedan je od onih sugovornika s kojima vam je gušt raditi intervju. Ono što kaže za vrijeme razgovora na autorizaciji ne povlači. Nema peglanja. Govori živopisno, otvoren je, ali bitne stvari, poput velikih rata za kredite koje su nerazmjerne njegovim prihodima, vješto skriva. Pravi političar. Čim smo sjeli za stol, nasmijao me rečenicom “nek ga odmah krenem ispitivati”. Ubrzan je, energičan, čak i šarmantan, a o odnosima u koaliciji, lokalnim izborima, svom (ne)odlasku iz politike odgovarao je bez zadrške.

Osjećate li se i dalje u koaliciji kao da je IDS u kazni?

Osjećali smo se kao u kazni jer nije bilo komunikacije. Ali mi na nacionalnoj razini ostajemo partneri, to ne dovodimo u pitanje, ali kada je riječ o Istri, to će biti otvoreno sučeljavanje sa SDP-om.

Koliko se dugo niste čuli s premijerom?

Nekoliko tjedana. Ali u petak smo imali koalicijski sastanak.

Na čemu je bilo puklo između vas?

Puklo je na TE Plomin jer sam očekivao da će Vlada ispuniti svoje obećanje bude li se gradila termoelektrana na ugljen. Moja je ideja bila da se Labinštini ponudi odšteta sa 63 projekta vrijedna 200 milijuna eura. Ali od 14. rujna, kad smo o tome razgovarali u Labinu, do 29. listopada kada je bila Skupština Istarske županije, na kojoj smo odlučili da želimo termoelektranu na plin, Vlada nije reagirala.

Oni kažu da ste se sjetili prigovarati uoči izbora?

Apsolutno nema veze s time. Zapelo je na pitanju ugljen-plin. U planu Istarske županije jasno piše da hoćemo plin, ja kao župan moram dizati i tužbe kako bih štitio interese županije.

Kako će ta priča završiti?

Dogodila se olakotna okolnost, mogućnost da Katar investira u LNG u Omišlju. Ako ima zdrave pameti, bude li LNG-a na 15 kilometara od Plomina, a imamo jadranski plin na dva-tri kilometra te najavu ruskog jeftinijeg plina, pa tko je tu onda lud da gradimo na ugljen!?

Ali morat ćete još debelo nagovarati Vladu da bi vam ta priča prošla.

Vjerujem da ću za ovu ideju dobiti podršku Vlade i predsjednika RH. Već sam dao do znanja predsjedniku Josipoviću da bi bilo mudro da se kapitalizira ulaganje Katara u Hrvatskoj.

Iščitavam da ćete stisnuti Jospovića kako bi on uvjerio Milanovića da je plin bolja opcija? A igrate na Josipovićevu emociju jer je bio u Kataru.

Ne bih se stiskao ni s Josipovićem ni s Milanovićem. Oprostite (smijeh), ja jesam liberalan tip, ali to bi bilo previše i za mene.

A hoćete li zaboraviti teške riječi Zorana Milanovića ili vrha SDP-a da IDS vodite kao mafijašku organizaciju? A i vi ste njega počastili da se SDP prema Istri ponaša kao Tuđman 90-ih.

Predsjednik Tuđman imao je i puno pozitivnih konotacija.

Vi ste to njemu ipak rekli u negativnom smislu.

Izvukao sam negativno, da. Ali ne znam koje mafija ima pozitivne konotacije. Ne bih volio da premijer ima problema u objašnjavanju koje su to pozitivne konotacije mafije.

Prepucavate se, a gospodarska situacija je u komi?

Situacija sada nije ništa bolja nego što je bila godinu dana unatrag kada smo preuzeli vlast. Očekivanja građana bila su velika, mi nismo odgovorili kako treba na ta očekivanja. Točno, danas je apsurdno i nepotrebno baviti se optuživanjima. Uvijek sam spreman napraviti korak ili dva unatrag ako sam negdje pogriješio, ali očekujem da to napravi i onaj drugi.

SDP će u Istri podržati Damira Kajina, što na to kažete?

To je jedan sjajan brak.

Kad već spominjete brak, osjećate li se vi prevareno u toj kombinaciji?

Mogao bih se osjećati prevarenim jer predsjednik SDP-a ima flert s potpredsjednikom IDS-a, ali meni jako odgovara gledati taj flert, tu novu ljubavnu igru na političkoj sceni. To mi je jako seksi!

Pa, hoće li biti nešto konkretno od tog “seksa”?

Priča s raspuštanjem SDP-a u Puli i Istri te koalicija s Kajinom bit će kolosalni neuspjeh SDP-a. I to drugi put. Sličan napad SDP-a na IDS bio je 2001. godine, ali kad je Račan shvatio koju su glupost napravili, ratujući s nama na lokalnim izborima, potpuno je okrenuo ploču. Sada imamo novog predsjednika SDP-a koji ponavlja Račanovu grešku i ide protiv IDS-a.

Kako će to izgledati u kampanji za lokalne izbore, nacionalno ste u koaliciji, a lokalno ćete lupati po SDP-u i oni po vama?

Nama nije cilj govoriti o protivniku jer nas to ne zanima. Mi imamo sjajne kandidate za gradonačelnike i načelnike. To što je Milanović raspustio pulski i istarski SDP bilo je početak njegova rata za Istru. Taj rat će trajati, ali završit će nakon lokalnih izbora. To će biti težak udarac za SDP jer se tako ne vodi politika u Istri.

Iz vaše se perspektive ne vodi na taj način jer vam ne paše ambicija SDP-a da postane dominantan u Istri.

Potpuno je legitimno što Milanović to želi, ali ne može očekivati da ću ja to gledati prekriženih ruku! Tvrdim da je SDP dosad bio nadzastupljen u vlasti u Istri. Nek sada idu sami pa će vidjeti što će dobiti.

Oni barataju anketama da je Kajin jači od vašeg Flege?

Oduševljen sam takvim anketama! Hvala Bogu, znam što znače ankete.

A gdje je puklo između vas i Kajina?

Meni je jasno da njemu jedna stvar nije jasna. A to je da ja i bez politike imam dovoljno znanja da mogu zarađivati za kruh i vino. On bez politike ne može ništa. Žao mi je što je do toga došlo. Pogotovo zato što smo mu dali mogućnost da se kandidira unutar stranke, da legitimitet potraži u svom rodnom Buzetu. Ali ako se boji svojih sugrađana u svom rodnom gradu, onda takva osoba treba razmisliti zašto je u politici. U kvartu u Poreču, gdje sam rođen i gdje sam živio, dobio sam 90 posto glasova. Sada najozbiljnije razmišljam da se kandidiram za EU parlament, što je za mene veliki izazov jer je izborni zakon takav da mi ne omogućava lako ulazak u taj parlament. Tijekom siječnja ću odlučiti hoću li se kandidirati.

Milanović vam je nudio EU parlament, ali je tražio da kandidat za pulskog gradonačelnika bude SDP-ovac. Vi ste to nazvali ucjenom. Nije li to klasična politička trgovina?

IDS-ov je kandidat na prošlim pulskim izborima dobio više od 60 posto u prvom krugu. U politici može biti trgovine, ali ona mora biti realna i fer. Umišljam si da sam dobar kandidat za Europski parlament, pa i da to na neki način zaslužujem.

Zašto vam je EU parlament silna želja?

Tko prati moj rad zna da sam bio prvi ministar za EU integracije u Račanovoj vladi i uvijek sam govorio da mi je san karijeru završiti kao EU parlamentarac. Međutim, nakon tog razgovora sa Zoranom shvatio sam da od toga ništa neće biti. Rekao sam si tada, vrijeme je da objesiš političke kopačke o klin. Ali kad su me počeli udarati sa svih strana, i to najrazličitiji likovi, onda sam te kopačke morao ponovno uzeti i reći: “Dečki, znam i ja zabiti koji gol!”

Najavili ste povlačenje, pa ste od njega odustali.

Da, povampirili su se! I od mojih dobrih kolega su krenule izjave “Jakovčić izlazi iz politike, vrijeme je da uzmemo Istru u svoje ruke”. Da, tako je bilo. E, pa neću ja prekriženih ruku gledati da netko čereči Istru nakon što smo je u 20 godina pretvorili u najuspješniju županiju.

Milanovićevu potporu za EU parlament nemate. Kako onda mislite ući?

Ako se u to upustim, formirat ću novu nezavisnu listu za EU parlament. Očekujem potporu ostalih regionalnih stranaka i nezavisnih lista. Mislim da imam šanse. Nisam Don Quijote da bih trčao na vjetrenjače i uludo trošio glasove. Ako me dobro pogledate, više sličim Sanchu Panzi (smijeh).

Po vama je IDS jedina stranka koja bi trebala voditi Istru, a ima li u IDS-u, po vašem mišljenju, neki dostojan zamjenik vama? Ipak ste šef IDS-a već 21 godinu.

IDS ima nekoliko osoba koje su u Hrvatskoj slabije poznate, ali mogu biti bez problema šefovi IDS-a ili župani. To je gradonačelnik Pazina, gradonačelnik Pule... Mi smo se odlučili za Valtera Flegu i on će biti veliki hit na lokalnim izborima. Pobijedit će Kajina i SDP. Ne bojim se za one koji će me naslijediti. Flego i ja razlikujemo se jer on je i mlad i zgodan i vitak, a ja sam sasvim suprotno, i star sam i nezgodan i okrugao.

Dosta se šalite na račun svog izgleda?

Nemam nikakvih kompleksa.

A kako ste na onaj sastanak Kukuriku koalicije u Baranji došli u bermudama? Bili ste modna senzacija.

To su bile svečane kratke hlače, samo što to nitko nije primijetio (smijeh). Ja volim biti u kratkim rukavima i kratkim hlačama. Ni sada nemam kaput, meni je uvijek vruće.

I taj dan vam je bilo vruće?

Užasno je bilo vruće u Kopačkom ritu, a ne znam što su se novinari čudili (smijeh).

Je li netko od sudionika pohvalio te bermude?

Nije nitko. Samo su me malo čudno gledali, priznajem...

Ali još ste imali i sokne...

E, to je bio poseban detalj. Čisto sportski je to bilo jer smo prethodno lupili dvije-tri lopte na jednom malom golf-terenu.

Jeste li očekivali tolike kritike zbog bermuda?

Pa, bogami nisam. A valjda bismo mi svi u politici trebali biti u plavoj košulji, sivom odjelu i crvenkastoj kravati, kao što sam ja danas. Valjda možemo biti različiti, imati pravo na svoju osobnost.

Kad smo kod osobnog stila, sjećam se da ste jednom u nekoj emisiji na TV-u čak govorili o svojoj ljubavnici. Baš ste priznali preljub.

Nekad davno je to bilo. Stabilizirao sam se sada.

Bračne odnose ste stabilizirali?

Razveo sam se prije godinu i pol dana.

Sad živite s ljubavnicom?

Sad živim drugačije.

Ali bili ste tada neobično otvoreni za jednog političara.

A što da se lažemo? Kada govorim javno ili na sastancima, apsolutno je ludo lagati. Zašto? Ako lažeš, moraš pamtiti što si rekao, a u 20 godina bavljenja politikom ne možeš toliko pamtiti. Zato sam od početka odlučio biti iskren i otvoren. Naravno da nisam anđeo niti bezgrešan. Dapače, veliki sam grešnik i nisam uvijek govorio istinu u nekim dijelovima privatnog života. To je točno. Ali u poslu kojim se bavim, lakirati svoj imidž pred biračima je pogubno.

A kako vam je uopće palo na pamet pred TV kamerama priznati da imate ljubavnicu?

Voditeljica me uhvatila na prepad i pitala je li istina da imam ljubavnicu ili nije. I priznao sam.

A žena doma je to doznala s televizije ili je znala otprije?

Sad to više nije bitno.

Vi ste uredno priznali i okej.

Pa i televizija može biti jedan način ispovjedaonice.

Ispovijedate svoje grijehe inače?

Deklariram se kao vjernik, ali nisam previše praktični vjernik, da sam stalno u crkvi. Relativno često idem u crkvu. Ali ne idem toliko na mise, odlazim u Eufrazijevu baziliku u Poreču. To je na neki način mjesto gdje sam rastao, ja sam imao roditelje, ali često sam bio s časnim sestrama. Rastao sam u sjeni te velike Eufrazijane. Često sjedim sam u crkvi i mislim.

Kažete da ste grešnik, u čemu najviše griješite?

Definicija grijeha je široka, ako netko misli da je bezgrešan, vara se. Uvijek ti misli prolaze kroz glavu, a ako se striktno držimo nauka crkve, i to može biti grešno. Kad razmišljaš o političkom protivniku, o ženi, o neumjerenim blagodatima.

Hoćete li se opet ženiti?

Za mene je to završena priča. Živim u selu Sv. Juraj koje sam kupio i obnovio, živim sam i osjećam se okej.

Kad smo kod tog sela, pa i vaše imovine, piše se da imate rate kredita od 30.000 kuna, a plaća vam je oko 16.000?

To je klasično političko podmetanje. Kredit za obiteljsku kuću, u kojoj živi moja bivša supruga, u najvećoj mjeri ona otplaćuje. Kredit za kuće u Sv. Jurju je na firmi kojoj sam osnivač i koja obnavlja te kuće.

A ta firma ima prihode da bi mogla plaćati kredite?

Imat će uskoro.

Pa kako onda plaćate rate sada dok ne zarađuje?

Dao sam pozajmice firmi i to će se vratiti.

Koliko su onda te rate ukupno?

Nisu male, ali ako netko sumnja u bilo što, može doći i provjeriti.

Čemu ste dizali tolike kredite?

Jedan je bio za obnovu kuće moje bake u kojoj mi živi bivša supruga, a drugi je za obnovu kuća u tom selu.

Kako vi živite, jeste li u minusima kad vas toliki krediti stišću?

Imam plaću 16.000 kuna. Ne živim ni luksuzno ni skromno.

Prigovara vam se da vam je imovina vrednija od prihoda koje ste u 20 godina mogli ostvariti?

Imam tri kuće u Sv. Jurju, imao sam kuću u Austriji koju sam prodao, a naslijedio sam je od pokojne bake, imao sam stan i poslovni prostor u Poreču, ali to smo sve pretvorili u kuću u kojoj supruga živi. Imao sam kuću u kojoj mi je otac rođen, a nju sam poklonio sinu. Dakle, ja plaćam 7000 kuna dio kredita za obiteljsku kuću i kredit za kuće u selu od novca koji sam dobio prodajom kuće u Austriji dok mi firma ne počne zarađivati. Eto, sve sam vam rekao.

A čime se bavi ta vaša firma?

Kreirao sam bezalkoholno piće – Ginetu – inspiriran tradicijskim istarskim napitkom. Proizvodi ga Jamnica, po ugovoru nemam pravo na prihode dvije godine od početka prodaje. Mislim se baviti dizajniranjem kamenih klupa, tj. urbane opreme. Pokrenuo sam i projekt Brdo umjetnosti, ugostio sam devet vrlo uglednih umjetnika u svom selu, oni dolaze i slikaju. Polako se pripremam za izlazak iz politike. Ako me puste.

Pa, povlačite li se iz politike ili ne?

Ne mogu odgovoriti izravno, ali izbori za EU parlament su u lipnju 2013. pa će odluka ovisiti o mom ulasku u parlament. Tada ćemo odlučiti ostajem li šef IDS-a ili ne. Ako ne uđem u parlament, onda bih bio sklon da više ne budem šef IDS-a.

Budući da ste dugo u politici, možete li usporediti Račana i Milanovića?

Različita su vremena i osobe, a uz Ivicu me veže nešto sasvim drugo nego uz Milanovića. Ne želim ulaziti u ocjene ni jednog ni drugoga.

Što mislite o nasilnoj smjeni SDP-ova kandidata za Zagreb?

To je unutarstranačka stvar SDP-a, ali kako je SDP danas najjača stranka u RH, onda to izravno utječe na imidž Vlade i koalicije. Ne znam koliko će tu biti sreće.

Jeste li zadovoljni pozicijom IDS-a u Vladi?

Da, jer je ministar turizma Ostojić vrlo cijenjen. Predsjednik uprave Hrvatskih cesta je naš član, gospodin Kos, i po mnogima je to najbolje javno poduzeće jer imaju investicija oko dvije milijarde. Dođite u Istru, sva je raskopana, svuda rade.

A, što, on je iz Istre pa je investicije usmjerio na Istru?

Ne, ne. Od dvije milijarde odgovarajući dio ulaže se i u Istru. Da smo dobili i resor poljoprivrede, mi bismo svojim znanjem i iskustvom puno pridonijeli.

Bio bi bolji IDS-ov ministar od Jakovine?

Ne želim na taj način kvalificirati. On je ministar i ja ga poštujem. Ali IDS se ne žali. Samo nam smetaju trendovi centralizacije, umjesto decentralizacije. Još na početku mandata tražio sam Zakon o strateškim ulaganjima, sad bi tek mogao u proceduru, a bez njega nema spasa Hrvatskoj. Ako ne učinimo prohodnim ulaz velikih investicija u RH, nećemo spasiti ovu zemlju. Samo u Istri možemo 3 do 4 milijarde eura uložiti u iduće tri godine. Dajte da već jednom u ovoj državi maknemo birokraciju!

Kajin je rekao da nema šanse da će IDS izaći iz koalicije, bez obzira na prijepore. Kao, pa uvalili su se u Vladu, u HC, pa ne ide im se van?

O kontradiktornosti Damirovih izjava neću govoriti.

Ide li vam na živce Kajin?

Ne. Meni je super to što on radi, on totalno razotkriva čitavu političku scenu i sve ide točno kako sam si zamislio da će biti.

Ali dugo ste si bili dobri?

Mi nikada nismo bili prijatelji. Jer prijatelja imaš malo u životu. Ali politički smo se podržavali. No, on je odlučio ostati u politici jer drugačije za život ne može zarađivati. Ali pogriješio je. Da je htio ostati saborski zastupnik, IDS bi ga uvijek podržao. Ali on želi ići u rat jer ga je netko očito hrabrio, i neka mu bude.

Zašto ga niste kandidirali za župana kada je to čovjek silno želio?

Zato što on nije sposoban biti istarski župan.

Šta mu nedostaje?

Damir je odličan parlamentarac, ali nije sposoban za izvršnu vlast.

Dobro se vas dvojica medijski šamarate?

On želi rat sa mnom, to je njegov problem. Ako hoće rat sa mnom, nek se kandidira za EU parlament pa ćemo tamo ratovati. Sad nek ratuje s Flegom.

Digli ste tlak Milanoviću kad ste s Jadrankom Kosor uoči izbora potpisali projekt Brijuni Rivijera?

Da je Kosorica došla Obersnelu i Komadini i htjela potpisati nešto jako važno za Rijeku, oni bi isto potpisali.

Pa imao je HDZ osam godina za taj projekt, i onda paf pred izbore?

Ja sam tražio da se potpiše.

Ali ništa se još nije realiziralo?

Ide sporo, ali bit će uskoro.

Dvadeset godina biti šef neke stranke, nije li previše?

To nije nikakav europski rekord. Pustite me dok me ljudi žele.

>> Jakovčić: IDS čvrsto podržava Vladu, ali i očekuje reforme

Ključne riječi

Komentara 1

MA
matia
12:39 24.12.2012.

vjerojatno mu sa ratama kredita kod talijanske zagrebačke banke pripomaže pozajmicama talijanska tajna služba! a osim golfa,jakovčić se voli baviti i bijelim sportom,koji je dosta skup. inaće je simpatićan lik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije